18 Ocak 2011 Salı
Hrat Dink Ermeni Köyü Vakıflı’da Anıldı
Antakya Demokratik Kültür ve Sanat Derneği dünden bu güne gelen demokrasi görevlerinde yükümlülüğünü eksiksiz yerine getiriyor. Bu çabalar, bu hassasiyetler, bu duyarlılıklar bu mücadelenin yükümlülüğüdür... Karelerde bu sorumluluğun sabır ve moral güçleri kararlılık ve ısrar militanları yazar Nazlı Güzel, Antakya Demokratik Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Mehmet Güzel, Şair Bedran Cabiroğlu, Şair Mustafa Söylemez hoca...
Atak/Haber Merkezi
16 Ocak 2011
Demokratik Kültür Sanat Derneği (DEKSAD) anlamlı bir etkinliğe daha imza attı. Bir ilki gerçekleştiren Dernek, aydın, sosyalist, barış ve insan hakları savunucusu, gazeteci Hrant Dink’i, katledilişinin 4. Yıldönümünde Antakya/Samandağ’a bağlı Ermeni Köyü Vakıflı’da dostları, yoldaşları ve halkı ile birlikte andı.
Vakıflı’ya gitmek üzere saat.13.30’da DEKSAD’ta toplanan kalabalık grupta heyecanlı bir bekleyiş vardı. Hazırlıklar tamamlanıp yola çıkıldı. Ermeni Cemaati yöneticileri, köy muhtarı ve halk tarafından karşılanan Hrant’ın yoldaşlarının ilk durağı Ermeni kilisesi oldu. Kilisede Hrant adına mumlar yakıldı.
Ardından anmanın yapılacağı alana geçildi. “Hrant Dink Anın Kardeşliğe-Barışa Işık Tutuyor” pankartının açıldığı anma Hrant’ın katledildiği saat olan 15.05’te başladı. DEKSAD adına açış konuşması Nazlı Güzel tarafından yapıldı.
Güzel; “Sevgili dostlar; öncelikle bu anlamlı etkinliğimizde bizleri yalnız bırakmadığınız için hepinize teşekkür ediyor, hoş geldiniz diyoruz. Demokratik Kültür Sanat Derneği tarafından organize edilen bu etkinlikte 4 yıl önce hunharca katledilen Hrant Dink’i anmak üzere toplanmış bulunmaktayız. Hrant, 19 Ocak’ta katledildi. Ama anmalar genelde bir haftalık bir zaman dilimine yayılarak gerçekleştirildiğinden bizler de bir takım öznel nedenlerden dolayı anmamızı bugün gerçekleştiriyoruz. Neden Vakıflı köyünü seçtik? Çünkü sevgili Hrant Vakıflı köyünün mensup olduğu Ermeni kimliğine aitti. Ve ne yazık ki burası aynı zamanda Türkiye’nin geriye kalan tek Ermeni köyü olma özelliğini taşıyor. Bugün burada olmak bu yüzden de bir kat daha anlam ifade ediyor bizler için. Hrant yaşamı boyunca Ermeni halkının sorunlarını dile getirdi. Bunu yaparken aynı zamanda tüm Türkiye halklarının sorunları çözülsün istiyordu. Çünkü bu ülkede Ermeni olmak tüm halklardan, tüm kimliklerden olmaktır. Hrant’ın cenazesinde onbinlerce insanın Hepimiz Ermeniyiz diye haykırmasının anlamı buydu. Hrant Dink, aydın, barış ve demokrasi savaşçısı, sosyalist bir gazeteci ve tüm halkları kendi halkı gibi algılayan birçok erdemi kişiliğinde taşıyan bir değerdi. Bu yüzden derin devlet güçleri tarafından hedef seçildi ve katledildi. 4 yıl geçti aradan cinayet hala aydınlatılamadı. Hukuk bir siyasal sistemin aynasıdır. Ama ne yazık ki bu ayna asla derin devletin yaptıklarını yansıtmıyor. Hrant Dink davası bunun göstergelerinden biridir. Tüm deliller ortada olmasına rağmen hala bir adım ilerleyebilmiş değil süreç. Ama bu ülkenin demokrasi güçleri olarak bu davanın da benzerleri gibi zaman aşımına terk edilmesine izin vermeyeceğiz. Hrant’ın bir Ermeni olarak bıraktığı mirasa sahip çıkarken, tüm halkların eşit, barışçıl, özgür bir ortamda yaşaması adına kendini adadığı yaşamını örnek yaşam olarak kabul ediyoruz. Ve bu yaşamların çoğaltılması gerektiğini düşünüyoruz. Bugün bu anlamda buradayız.” Şeklinde konuştu.
Açış konuşmasından sonra, başta Hrant Dink olmak üzere demokrasi, özgürlük, barış ve halkların kardeşliği için verilen mücadelede şehit düşenler adına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.
DEKSAD başkanı Mehmet Güzel, Hrant’ın barışçıl kişiliğine vurgu yaparak bu kişiliğinden ve başta kendi halkı olmak üzere tüm halkların sorunlarının çözülmesi adına verdiği mücadeleden dolayı hedef seçilip katledildiğini dile getirdi.
Anma etkinliğinde hazır bulunan iki şair Bedran Cebiroğlu ve Mustafa Söylemez şiirleriyle izleyenlere duygulu anlar yaşattılar.
Etkinliğin en dikkat çeken yanı ise programın hayata geçirilmesinde kadınların ön planda olması idi. Program sunucusu Nazlı Güzel’in; “Hrant deyince aklımıza barış gelir, kardeşlik gelir. En önemlisi de halkların kardeşliğidir. Ama bir şey daha vardır ki sevgili Hrantla özdeşleşmiştir, o da barış güvercinleridir. Onları da kardeşliğe ve barışa en çok ihtiyaç duyan kesim olan kadınlarımız özgürlüğe uçuracak.” Girişiyle Çiğdem ve Eymen alkışlar ve şiirler eşliğinde güvercinleri Hrant ve barış adına uçurdular.
Program bitiminde Ermeni Cemaati yöneticilerinin daveti üzerine tekrar kilise avlusuna geçildi. İkram edilen kahveler eşliğinde Hrant’ın en önemli mirası olan halkların kardeşliği, dayanışması ve işbirliği adına sohbetler yapıldı.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder