HER FIRSATTA DEVLETİMİZİ TEHTİD EDEN MİHRAC URAL HACKED ! BİZ GELDİK ! KEREM ŞAH NOYAN & ZENCİ MUSA


ÜÇ HARFLİLER GELDİ !

ÜÇ HARFLİLER GELDİ !

Mihrac Ural’la BBC’nin yaptığı röportaj;

http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2012/09/120907_mihrac_ural_int.shtml

“Suriye'de isyancılara karşı savaşan Türkiyeliler”

Mahmut Hamsici

BBC Türkçe

Suriye'de yaşanan gelişmelerin, önemli oranda Arap nüfusa sahip Hatay ve çevresindeki yansımaları son dönemde Türkiye basınında geniş yer buldu.

Bazı basın organları yerel halkın, Beşar Esad yönetimi karşıtı isyancıların Hatay'daki varlığından rahatsız olmasını öne çıkarırken bazılarıysa ortada bir rahatsızlığın değil, Esad yanlılarının kışkırtmalarının olduğunu öne sürdü.

Hatay'da son dönemde gerçekleştirilen iki önemli etkinlik de farklı basın organları tarafından bu iki farklı tavır doğrultusunda değerlendirildi.

25-26 Ağustos'ta Hatay'a bağlı Yeşilpınar Belediyesi tarafından düzenlenen 'Barışa Çığlık' etkinliğiyle, 1 Eylül'deki barış mitingini, kimi basın organları Suriye'deki savaşa tepki olarak kamuoyuna yansıtırken kimileriyse provokasyon olarak aktardı.

Yeni Şafak ve Sabah onu manşetlerine taşımıştı

Bu ikinci kesimdeki basın oranlarından Yeni Şafak ve Sabah gazeteleri, manşetten verdikleri haberlerde 'bu provokasyonları THKP-C (Türkiye Halk Kurtuluş Partisi Cephesi) Acilciler örgütünün lideri Mihraç Ural yürütüyor' iddiasında bulundu.

Bu haberler Hatay’da Suriyeli muhaliflerin sokaklarda karşılıklar çıkardığı ve halın da bundan tedirgin olduğu yönündeki haberlerle, içinde muhaliflere silahlı eğitim verildiği iddia edilen Apaydınlar kampıyla ilgili olarak Türkiye basınında yayımlanan haberleri takiben yayımlandı.

BBC Türkçe'nin Suriye üzerinden telefonla ulaştığı Mihraç Ural, hakkındaki suçlamaları yanıtlamanın yanısıra kendisinin aktif olarak yer aldığını söylediği çatışma alanına ilişkin gözlemlerini ve içinde yer aldığı yeni örgütü Mukaveme Suriye'yi anlattı.

'Lazkiye'deyim, 32 yıldır Hatay'a gelmedim'

Ural, Alevileri kışkırttığı ve Hatay'a gelip gittiği iddialarını yalanlarken, 'Lazkiye'de olduğunu', 32 yıldır da Hatay'a ayak basmadığını, Türkiye'ye dönmek istediğini, ancak hakkındaki soruşturmaların zamanaşımından düşmesini önlemek için sürekli davalar açıldığı için dönemediğini belirtiyor.

Suriye istihbarat teşkilatı El Muhaberat'a yakın olduğu iddialarını da reddeden Ural, "Tam tersine Suriye zaman zaman bize baskı yaptı, 'Türkiye bizim komşumuz, bu topraklardan Suriye'ye zarar veremezsiniz' dedi. Ve biz sorumluluklarımızı üstlenmek için zaman zaman Suriye'nin dış politikasını zorlayan işlere kalkıştık çünkü halkımızı yalnız bırakmayacaktık" diyor.

Ural, Suriye'de rejimin sıkı bir savunucusu izlenimi verdiği konusunda ise, durumun pek de göründüğü gibi olmadığını söylüyor.

Anlattıklarına göre, Suriye kendisini dört kez tutuklamış.

1999'da Öcalan Suriye'yi terkettikten sonra Türkiye'nin talebi üzerine tutuklandıktan sonra bir yıl hücrede kaldığını söylüyor.

2000'de hücreden çıkttığını ama "Türkiye'yle biz bugün dostuz. Artık Türkiye'ye karşı topraklarımızdan herhangi bir yanlış istemiyoruz" uyarısına maruz kaldığını anlatıyor.

'Apo'yla 19 yıl birlikte yaşadım'

Öcalan'la yakın bağına ilişkin haberler, Ural'ın yalanlamadığı iddialardan.

"Apo'yla 19 yıl boyunca Suriye'de birlikte yaşadım'' diyor Öcalan için ve ''Aynı sofrada yedik, aynı evde yatıp kalktık. Dünyada tanıdığım en az milliyetçi olan adamıdır'' diye kendisinden bahsediyor, 'bölücü' olmadığını savunuyor Öcalan'ın.

Bölünme konusu, başka bir bağlamda, ama bu kez de Nusayrileri hedef alan bir suçlamayla gündeme gelmişti.

'Alevi devleti iddiası cahillik'

AKP Gaziantep milletvekillerinden Şamil Tayyar, Hatay ve civarında Suriye'ye olası müdahaleye karşı çıkanları ve bu yöndeki protesto gösterilerini Nusayri devleti kurma planlarının bir parçası olarak nitelemişti.

Ural, iddiayı en basit ifadeyle coğrafya ve kültür bilmemek olarak değerlendiriyor ve "Bunu iddia etmek cahilliktir. Asi nehrinin geçtiği bütün ova, Sünni ovasıdır. Aleviler dağdan itibaren sahile doğru uzanırlar. Alevilerin dağın alt kısımlarıyla bir ilgileri yok, bağlantıları yok. Dünyada en son olarak devlet kurmak isteyecek birileri olursa onlar da Alevilerdir. Alevilikte şeriatçılık yoktur. Alevilik insan merkezli evrimci bir inanç topluluğudur. Şeriat ne anlama gelir? Kanun yapmak, yani anayasa... Peki yeryüzünde bir akıllı var mıdır ki şeriat yapınca savcı, kolluk kuvveti cezaevi olmadan yönetebilsin? Oysa Alevi'nin böyle bir derdi yok. Alevi'nin derdi Tanrısına, insana hürmet etmektir, saygı göstermektir. Böylesine Sünni bir şeriat algısı olmayanbir topluluğun devlet kurma iddiası olamaz'' görüşünü dile getiriyor.

'THKP-C Acilciler örgütünün genel sekreteriyim'

THKP-CAcilciler, Mahir Çayan ve arkadaşlarının kurduğu THKP-C örgütünün, hemen hemen tüm liderlerinin 1972’de Kızıldere olayında öldürülmesini takip eden yıllarda bu hareketi izleyerek kurulan örgütlerden biriydi.

Silahlı mücadeleyi benimseyen örgüt, çıkışında yayımladığı ‘Türkiye Devriminin Acil Sorunları’ broşürü nedeniyle THKP-C Acilciler adıyla anıldı.

Ural, Türkiye'de bazı yayın organlarında gündeme getirilen ‘Acilciler’ bağını inkar etmiyor.

1986'da örgütün genel sekreterliğine getirildiğini, Soğuk Savaş’ın bitimine paralel bir şekilde siyasi evrilmenin yaşandığını anlatıyor.

''Bu siyasi evrimin sonucunda Acilciler örgütü barışçı, demokratik mücadeleyi esas alan bir yol izlemeye çalıştı. 22 yıldır Acilciler örgütü, dünyanın hiçbir yerinde ve ülkemizde kayıtsız, şartsız bir biçimde herhangi bir silahlı mücadeleye girişmedi. Ama halkımızın haklaı için hukuk çerçevesinde, bir demokrasi, hukuk, insan hakları mücadelesi yürütmektedir" görüşlerini savunuyor Ural.

'Mukaveme Suriye' sınırdan sızmalara karşı mücadele ediyor'

Ural, Suriye'de şu anda faaliyette bulunan örgütün ise Acilciler olmadığını, 'yeni bir direniş hareketi' olduğunu kaydediyor.

Mukaveme Suriye'’ adlı hareketin kurucuları arasında Türkiyelilerin de bulunduğunu vurgulayan Ural, örgütün özellikle ‘Türkiye'den ayrıldıktan sonra bölgede giden ve geri dönemeyen Türkiyeli devrimcilerin öncülüğünde’ kurulduğunu aktarıyor.

''Türkiyeli Kürt, Suriyeli Kürt, Türkiyeli Sünni, Suriyeli Sünni, Türkiyeli Şii, Suriyeli Şii, Türkiyeli Arap, Suriyeli Arap hepimiz elbirliğiyle Mukaveme Suriye'yi inşa ettik."

Ural'ın anlatımlarına göre, hareket Suriye'nin içişlerine karışmıyor, muhalefetle de sorunları yok, ama vatansever oldukları sürece.

Örgütün sınırdan sızdırıldığını iddia ettiği yabancılara ve kendi ifadesiyle 'vatan hainlerine' karşı bir mücadele çizgisine sahip olduğunu belirtip hareketin başında kendisinin de bulunduğunu vurgularken, ''Mihraç Ural'ın başında bulunduğu Mukaveme Suriye'nin savaşı bütün bölge halkı adına bir savaştır. Şu anda sadece sınır bölgelerinde faaliyetteyiz" diyor.

'Adana, Hatay ve Mersin'den gençler savaşmak için Suriye'ye gelmek istiyor'

Ural'ın bir iddiası da, Adana'da Nusayri nüfusun yoğun olduğu Adana, Hatay ve Mersin'den gençlerin bölgeye savaşmak için gitmeye çalıştıkları.

Bu iddiayı bağımsız kaynaklarca doğrulamak mümkün değil.

Ural, bu gençleri geri çevirdiklerini belirterek, şu görüşleri dile getiriyor: "Biz böyle bir çağrı yapmadık. Gelip katılmak isteyen binler var. Bölgemizin sınırları suni sınırlarla birbirinden ayrılmıştır. Bu harita gerçekçi bir harita değildir. Bu haritanın yaşaması mümkün değildir. Biz hiç kimseye herhangi bir çağrı yapmadık. Gelmek isteyenler sürekli heyetler göndererek yanımıza gelerek gelmek istediklerini belirtiyorlar. Adana, Mersin, Hatay yörelerinden gençler arasında çok yoğun bir talep var. Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda ve İsveç'ten buraya gelmek için çok yoğun bir talep var. Yoğun olarak Arap Alevileri gelmek istiyor, ama sadece onlar değil. Biz buna şu anda olumlu yanıt vermiyoruz. Suriye halkı kendi gücüyle zafer kazanacaktır. Onlara bulunduğunuz ülkelerde Suriye dostları olarak etkinliklere katılmanız yeterlidir diyoruz."

'Esad yönetimiyle resmi ilişkimiz yok'

Ural, örgütün Esad yönetimiyle ilişkisine ilişkin iddialarıysa yalanlıyor.

Ancak, örgüt üyelerinin arkasında Beşar Esad posterleriyle çekilmiş görüntüleri hatırlatıldığında ise ''Biz burada tamamen halk komiteleri olarak varız. Bu, emperyalizme karşı tavır alma refleksiyle ortaya çıkmış bir siyasi yapıdır ve bu siyasi yapı çok geniş bir çevrede onay göremeye başladı. Ve devletin bize zaman zaman burada bunu yapın, şurada şunu yapmayın gibi müdahalelerine karşı tavır aldığımızda halk da bizim yanımızda oldu. Şu 2000'e yakın militanımız var. Bu örgüt, İdlib'in ilçesi olan Serkin'den, Kesab'ın en uç noktasına kadar bu sınır boyundaki sızmalara karşı savunma hareketi olarak yerini almaktadır" görüşünü savunuyor.


YALAN ADILI TANRIYA TAPAN BASIN BUDUR

YALAN ADILI  TANRIYA TAPAN BASIN BUDUR

MİHRAC URAL'I HEDEF ALMIŞLAR...

Mihrac Ural - 31 Ağustos 2012 / Cuma - Lazkiye.

Siyasal mücadelem boyunca haksızlığa uğradım, yalan ve kurguların saldırısına maruz kaldım. Bu gün aynı senaryolar devam ediyor. Bu ahlaksız basın her zaman yalanların kurgu ve abartmaların basını provokasyonların basını oldu. Bunun için şaşırmadım. Ahlaksızlık üzerine kurulu bir basın başka bir şeyi başarması mümkün değil. Bu basın yalan adlı bir tanrıya tapıyor dini inançlarının esası budur. Bu açıdan hesap verecekleri merciinin sırat köprüsündeki kararına güveniyorlar. Oysa yeryüzünü ve göklerin gerçek kutsal güçleri, bunların tanrılarıyla savaş halindedir ve insanlığı barışı için inanç gücünü destekliyor. Yalan tanrılarının köleleri evveli yalan ahiri yalan bir bataklıkta gerçekleri çarpıtma abesiyle uğraşıyor.

YENİ ŞAFAK her zaman olduğu gibi karanlıkların basınıdır. ilkelliğin, gericiliğin insan haysiyeti ve onurunun karşısında olandır. Adımı sütunlarında konu ederken herkesin bildiği ya da kolayca öğrenebileceği gerçekleri bile pervasızca çarpıtmaktan çekinmiyor;

1)-Suriye'de Lazkiye'de yaşadığımı bilmeyen kimse yoktur ama onlar beni Fransa’da yaşıyor diye lanse ediyorlar.
2)- uzun yıllar olduğu gibi bu günlerde de ikametim dışında hiçbir yere gitmememe rağmen, Hatay’a eylem için geçtiğimi yazıyorlar.
3)- hayatım boyunca devlet dinilen yapılarla uzak yakın hiçbir ilişkim olmamasına rağmen, Suriye Mahabartıyla ilgili çabalarım olduğu yalanını iddia ediyorlar; doğrularım arkasında duran biri olarak Suriye dahil bir çok ülkede siyasi nedenlerle zindan yattığımı bilmemeyi tercih ediyorlar.

Bütün bu yalan makinesi on yıllardır çalıştırılıp duruyor. Bunun için bir itirafçı soysuz olan Engin Erkiner adlı polis işbirlikçisi ve MİT ajanı olan İbrahim Yalçın adlı biri bu yalanları bir provokasyon senaryosu olarak üretim basına pazarladıkları bilgisi elimize geçmiş bulunmaktadır. Bu açıdan bu yalanları önemsemediğimi Suriye’yi anti emperyalist direnişinde sonuna kadar savunacağımı, bu savunumu sadece Suriye topraklarında yürüttüğümü kamuoyuna deklare ederim.


THKP-C (Acilciler) Basın Açıklaması 30 Ağustos 2012 / No: 44

BARIŞA OMUZ VERELİM

Barış insanın doğasına en uygun ortamdır. İnsan toplumsal bir varlık olarak güven içinde anlamlı bir yaşam sağlayabilir, uygarlıklar da bu ortamların ürünüdür. Rekabet gelişmenin önemli bir verisi olsa da savaş rekabet değil tahriptir, üretmez. Yakar ve yıkar.

İki yıla yakındır bölgemizde savaş tamtamları çalıyor. Tüm savaşlar gibi bölgemizde kurgulanan savaş kirli bir savaştır; sadece ölüm, gözyaşı, yıkım ve parçalanmayla sonuçlanacak barbarlıktır. Böylesi bir yıkımı bölgenin hiçbir halkı hiç bir gerekçeyle kabul etmez. Binlerce yılın komşuluk ilişkisi, kardeşlik ve barış erdemi içinde yaşamış toplulukların, savaşla ilgili hiç bir girişme onay vermesi düşünülemez.

Savaş bir dayatmadır. Bölgemize talan amaçlı çıkarlar için dıştan yapılan bir dayatmadır. Dünyanın her köşesinde talan yapan emperyalist güçler bu dayatmanın kirli tarafıdır. Erdoğan yönetimiyle; Katar, Suudi Arabistan ve Körfez Emirlikleri gibi Arap gericiliğini temsil eden ülkeler bu dayatmanın yerli uzantılarıdır. Ülkelerinde barış içinde yaşayan farklılıkları, yer yer milliyet farklılıklarına, yer yer din ve mezhep kışkırtmalarıyla kardeş kanına sürüklemektedirler. Kaos ve iç savaş sonunda kimsenin kazanmadığı düşman kardeşler arenasında tek zararlı taraf, birbirine kırdırılan kardeşler olacaktır. Bunun tek anlamı ise, barış ve güvenli yaşamın katlidir.

Bölgemiz ve komşumuz bu ağır süreçten geçerken evi camdan olan ülkemizin göreceği zarar korkunç bir boyutta olacaktır. Bir yandan organik bağlarla örülü ilişkiler, diğer yandan bölünmesi mümkün olmayan coğrafyaların etkisi altında savaş, ülkemizi bir boydan bir boya kana bulayacak vahşet olarak ikame edilecektir. Enerji kaybı, yaralı düşmek takati kesilmek savaşan kardeşlerin kaderi olurken, hükümranlık bu savaşı körükleyen ve seyredenlere ait olacaktır. İstenen de budur.

Onlar yıkım istiyor, ölüm istiyor, talan istiyor. Ama halklarımız barış ve güvenlik istiyor, gelecek kuşakların barış içinde bir arada yaşama hakkını istiyor.

Bunun için ülkemizin dört bir yanında SAVAŞA KARŞI BARIŞ panelleri, miting ve yürüyüşleri, basın açıklamaları, bir vicdan sesi olarak yükseliyor. Antakya bu vicdanın adıdır. Dünya şer güçleri bu küçük kenti, bu barış ve kardeşlik alanını cehenneme çevirmek için, savaş ve istihbarat bürosu haline getirmek istiyor. Bölgenin gerçek düellosu da bir biçimde burada başlıyor. Bu kentin önemi, yeryüzünün tüm azılı katillerine karşı gösterdiği haklı refleksle anlam kazanıyor. Bu kadim Roma kenti, evlatlarının duyarlı duruşuyla dünya şer güçlerine ve onların savaş tamtamcılarına geçit vermeyeceğini böylece ilan ediyor.

Buradan çağrımız bölgede savaşa karşı daha bir dirençle durmak için, tüm barış güçlerini daha çok etkinlik yapmaya davet ediyoruz. Bu ülkemiz ve halklarımız için öncelikli olan barış içinde bir arada yaşama için gereklidir.

THKP-C(Acilciler)

30 Ağustos 2012


SURİYE'Yİ KORUYALIM ÜLKEMİZİ KOLLAYALIM...

SURİYE'Yİ KORUYALIM ÜLKEMİZİ KOLLAYALIM...

HEPİMİZ ORADAYIZ...MİTİNGTEYİZ...

Mihrac Ural - 24 Ağustos 2012 / Cuma

SAVAŞA KARŞI BARIŞ İÇİN... SURİYE'Yİ KORUMAK, ÜLKEMİZİ KOLAMAK İÇİN, 26 AĞOSTOS 2012 / PAZAR GÜNÜ ANTAKYA-YEŞİLPINAR (3AYNİL CAMUS) BELDESİNDE, MİTİNGTE OLACAĞIZ...

Ölüm örgülerinin gelip kapımıza dayandığı bir koşulda kendimizi korumanın tek yolu komşumuz, ikinci anavatanımız Suriye’de bilinçlice, haince ve vicdansızca kışkırtılap desteklenin kıyımı durdurmak, savaşı engellemek gerek. Savaşa karşı barış şiarını bu günün en gerçekçi çağrısı yapan da budur. Bunun adı acil önlemdir.

Yeşilpınar Belediyesinin duyarlı çabaları böylesi bir mitingide anlam bulmulmuştur. Hepimiz adına önemli hayati bir önem kazanan bu girişim, bölgemiz olaylarına olduğu kadar ülkemizdeki etkilerine karşıda duyarlıca bir davranıştır. Bu mitinge katılım aynı zamanda, savaşa karşı kararlı bir tavır alıştır.

Unutulmasın ki, bir tehlike anında hayvanlar bile kendince önlem alır, refleks gösterirler. İnsanlar bunu bilinçle, önlem kadar savunma hazırlıklarıyla birlikte ele alırlar. İflas etmiş dış politikaların sonucu, Erdoğan iktidarı, yeryüzü oranlamasına göre şehrimizde m² başına düşen azılı katil sayısını birinci sıraya oturtmuştur. Bu durum önlem algılarımızı daha da kapsamlı hale getirmemizi gerekli kılıyor. Bu miting, alacağımız önlemlerin en demokratik olanı, en doğal, en haklı, en toplumsal ve en siyasal olanıdır. Bu hakkı kullanmayanlar, eli kanlı şebekelerin kıyımı gelip dayattığında kimseden hiç bir yardım beklemesinler.

Hiç bir gerekçe geçerli değildir, hepimiz, çevremizle birlikte bu mitinge katılmayı görev sayacağız...



FAŞİZAN REJİM ÇÖKECEK. BARIŞ KAZANACAK

FAŞİZAN REJİM ÇÖKECEK. BARIŞ KAZANACAK

SİZİNLE BİR HESABIM OLACAK BUNU BÖYLE BİLİN

Mihrac Ural - 23 Ağustos 2012 Perşembe

ANTAKYAM, KADİM ROMA KENTİ. UYGARALIK VE BARIŞ ŞEHRİ...

EVLATLARIN SAVAŞA KARŞI BARIŞI HAYKIRIYOR, SAVAŞ TELLALLARI İKTİDAR OLMANIN HOYRATLIĞIYLA BASKI ÜZERİNE BASKI, SALDIRI ÜZERİNE SALDIRI DÜZENLEYEREK BARIŞ STANDINI YIKIYOR, KIRIYOR DÖKÜYOR...

Bu bir siyasal yönetim tarzıdır. Tarihte de öyle yapıp bu güne geldiler. Osmanlının devamı olmak Yeni-Osmanlı olmak budur. Buna karşı tarihin her kesitinde halkın direnmesi olmuştur. Bu da halkın haklı duruşunun refleksidir.

Bugünün verileri ve gelişmeler çok farklı. Artık halk direnişi son sözü söylemeye yönelmiştir. Osmanlının yeni versyonları bu kaderle yüzleşmekten kurtulamayacak.. Despotluk yıkılacak demokrasi egemen olacaktır. Suriye olayları bunun ilk kıvılcımı sayılabilir.. Bu aynı zamanda, tarihin kirli cilveleriyle iki ayrı devlette yaşamaya mahkum edilen aynı halkın kader birliği içindeki davranışını da içeriyor. Bölge siyasal yeniden dizayn sancıları çekerken, halkın iradesi dış güçlerin kirli amaçlarla oluşan senaryolarına karşı böylesi bir birlik içinde zafer kazanacaktır. Tarih hep öyle yazılmıştır, haklı davaların sahipleri bu toprakların yerli halkı olarak kendi toprakları üzerinde özgür ve demokratik koşullarda yaşayacaktır. Kazanacak olan da bu güçtür. Kimse arada kalmasın, insan olmanın, yerli olmanın ölçütü ve vicdanı halkın yanında tutum almayı gerektiriyor. Beklenen de budur.


.

BUNLAR NEDİR?




Mihrac Ural – 13 Ağustos 2012 / Pazartesi

Biri Türkiye’den diğeri Libya’dan. Eli kanlı şebekelerin Suriye halkının kanına girmek için eli kanlı şebekelere sunduğu lojistik destek artıkları. Alttaki fotaya bir göz atın…

...


Türk Kızılay’ının İlk yardım çantası bir de BKS adlı şerit tarama silah şarjörü ; Ferdi silahların en ağırı, ormanda bir tarama yapınca ağaçlar testere kesiği gibi ardı ardına devrilir. Bu şarjörün rengine iyi bakın YEŞİL…

Bu malzemeler, Erdoğan’ın tetikçisi eli kanlı şebekelerin Türkmenleri vatan haini haline getirmek isteyen, Suriye’deki sorunları daha da derinleştirme amacı taşıyan çabalarının araçlarıdır. Son çatışmalarda ele geçirildi.

Önceki yazım “SAHUR” da bu çatışmaları anlattım. Kıran kırana yürüyen mücadelede eli kanlı şebekelerin istila etmeye çalıştıkları alandan arındırıldılar. Son taramalarda ise geride bıraktıkları seyyar hastane ve kaçarken düşürdükleri BKS Şarjörü. Önemli bir ayrıntı gibi gelmeyebilir. Ama üzerindeki YEŞİL boya çok şey anlatır.

Malumunuz, Kaddafi Libya’sının bayrağı yeşildi; Kaddafi her yeri yeşile boyamaktan da zevk duyardı. 1982’de Libya’ya gittiğimde “YEŞİL SAHA” diye gösterdikleri geniş bir sahanın yeşile boyanmasından ibaretti… Silahlarda tabi bu arada yeşile boyanıp dururdu. Kaddafi devrildi, silahlar eli kaide’nin eline geçti. Aynı silahlar Akdeniz üstünden Suriye’ye doğru yola çıktı. Suriye halkının katledilmesinin bir aracı oldu.

Okura ve kamuoyuna Erdoğanın kirli çabalarının, Suriye halkına düşmanlığının iç yüzünü yansıtan bu artıkları sunuyorum.

11-12 Ağustos 2012 tarihleri arasında Kastal Maaf nahiyesi, Mazraa, Beyt Subyra, Beyt Mılk köyleri korusunda, MUKAVEME SURİYYİ güçlerinin, eli kanlı şebekelere verilen ağır kayıplar ardından ele geçirilen bu artıklar, bir kez daha Türkiye’nin dünya şer güçleri adına neler yapmaya çalıştığını göstermeye yeter.




SAHUR



Mihrac Ural – 13 Ağustos 2012 / Pazartesi. Lazkiye – Beyt Mılk korusu.



Bir sahur vakti, Malatya’da linç edilmek istenen insanları, Suriye’de linç edilen halka nasıl bağlar bilir misiniz? Birbirini hiç tanımayan insanları kader birliği paydasına nasıl taşır tahmin edebilir misiniz? İşte böylesi bir sahur vaktinde, ekmek arasına sokuşturulan kızarmış patatesle linç edilmek istenen bir halkın savunması için, karanlık ormanların, tepelerin, vadi ve derelerin yol geçit tanımaz çamlıkların içinde, yok edilmek istenen bir halkın savunusu için, yaşam hakkını koruması için, hepimiz adına, sahurdan sahura, bitip tükenmeyen bir mücadele var farkında mısınız?



Anlatayım;



Erdoğan ve Barzani anlaştı. Suriye kaosunu derinleştirmek için biri ayrılıkçı, aşiretçi İsrail destekli sözde Kürt şiddet eylemlerine başlayacak diğeri ise tarihinde hiç anmadığı Türkmenler üzerinden aynı yolu döşeyecek.



Barzani'ye karşı vatansever Kürtler gereken cevabı verdi. "Ortak ülkemiz Suriye'de tahribe, yıkıma, kıyıma geçit yok" dedi. Halk komitelerine tanınan yerel güvenlik gücü olarak bölgelerini sızmalara karşı korumaya başladı.



Türkmenler ise Erdoğan’a karşı ezici çoğunlukla geçit vermedi. Vatan hainleri tetikçi kuklalar, sınır bölgelerinin askeri avantajlarıyla, Erdoğan yönetiminin Amerikan-Katar-Suudi destekli mali ve askeri katkılarıyla, kesif ormanlık alanda kıyım üretmeye devam etti. Asimetrik savaşın bildik vur kaç taktikleri, dehşet ve kaos yaratan gerginlikleri Suriye’nin en güvenli bölgelerini sarsmaya başladı. Ama her şey hesap ettikleri gibi yürümedi.



MUKAVEME SURİYYİ güçleri oyunu ters yüz etti. Gerilla savaşına başlardı. Eli kanlı şebekeleri ne zaman nerede nasıl vuracağı belli olmayan girişimleriyle, tokat üzerine tokat vurarak vatan hainlerini, Erdoğan tetikçisi şebekeleri şaşkına çevirdi. Artık savunma olmayacaktı, rüzgar ekenler fırtına biçmeye başladı.



Kastal Maaf Nahiyesine bağlı Mezraa, Beyt Subayr, Beyt Mılk ormanlık alanında, halka eziyet eden, mallarını gasp edip cana kıyan eli kanlı şebekeler kıstırıldı. Sınıra uzaklığı yaklaşık 15 km olan ormanlıklarda 11 sabahından 12 sabahına kadar süren ağır çatışmalar MUKAVEME SURİYYİ güçlerinin zaferiyle noktalandı. Geniş bir alan eli kanlı şebekelerin elinden kurtarıldı. Mukaveme güçlerinde 6 şehit 5 yaralı vardı. Eli kanlı şebekelerden 30 azılı katil hak ettiği cezayı buldu. Silahlar, çaldıkları araçlar ve onlarca materyale el konuldu.



Bu bir vatan savunması, ölüm kültürüne karşı yaşamı, barışı savunmanın kavgası . Direnişe destek olmanın, içinde yer almanın onuru buradadır.



Zifiri karanlığın ormanlığında, ölüm saatlerinin gerisin geriye sayıldığı zaman eğriliklerinde vuruştum. Barış için özürüm vardı safımı belirledim... Beyt Mılk köyü korusunda şehit düşen 6 yoldaşımın kanlı cesedini pikaba taşıdım, 5 yaralı yoldaşıma omuz verdim… Ölmedim… Yine o korudu... Ayaktayım, tutkuyla yolumdayım...



SURİYE BAŞBAKANI VE ALTBENLİK



Mihrac Ural – 7 Ağustos 2012. Çarşamba. Suriye sınır bölgesi- Lazkiye / Kesab



Suriye’de kıran kırana bir alt benlik savaşı yürüyor. Vatan kimliği edinemeyenler nerede olursa olsunlar alt benliklerine yeniliyorlar. Suriye Başbakanı, alt benliğin nerelere kadar ne tür etkiler yaratacağına bir örnektir. Ama Suriye başbakanlardan da generallerden de daha güçlüdür.



Haber bomba gibi patladı. Dünya şer güçlerine ve onun kirli iş tetikçisi eli kanlı şebekelerine, yalan kurgu medyasının diline yeni bir sakız verdi. “Suriye Başbakanı muhalefet saflarına katılarak görevinden kaçtı”. Bomba etkisi yaratan bu gelişme, Suriye Radyo – TV binasında patlayan bombaya eşlik etti. Suriye yönetimi ve devletini sarsmak için kurgulanan her senaryonun büyük mali ödemeler, mahalle baskısı ve kuşatması altında ikame edildiği ortaya çıktı. Bir kez daha ve bin kez daha görülen o ki, Suriye’de vatan kimliğine karşı dar, sığ, Ortaçağ mezhep algılarının savaşı dayatılmak istenmektedir. Tüm araçlar, ana amaç olan Büyük Ortadoğu Projesinin (BOP) ikamesi için ortaya konan mezhepsel çatışmaya yakıt olarak ileri sürülmektedir.



İki farklı bilinçaltının savaşından söz etmek, bu anlamıyla doğru bir tespittir. Biri tarihin derinliklerinden çıkıp gelerek, kendi iç evrim ve denkliğini sağlayarak oluşmuş, vatanseverlik kimliğiyle kendini ikame etmiş benlik, diğer ise her türden gelişmeye karşı duran, karanlık dönemlerin, doğaüstü vahilerin esiri olmuş mezhepsel alt benliktir. Suriye olaylarının ikinci aşamasında, durmadan kışkırtılan ve iç kanamanın derinleştirilmesi için körüklenin alt benlik budur. Bu öylesi bir mahalle baskısı oluşturuyor ki, Başbakan olsanız da kar etmiyor, olay bir akıl tutulması, yol yöntem kaybı, pusula şaşırmasıdır…



Suriye Başbakanı Riyad Hicap, vatan kimliğini terk ederek aşiret kimliğine sığınmayı tercih etmiştir. Nedeni ne olursa olsun, bu sığınış meşru değildir. Azınlığın hükmüne boyun eğmedir vatan temsilciliği yerine dar aşiret temsilciliğiyle örtünmedir. Bu dönemin öne çıkan tarihsiz ve kimliksiz ülkelerin petrol ve gaz servetleri üzerindeki yükselişleri ve bu zemin üzerinde kimlik oluşturma çabalarının etkisi, alt kimlikler üzerinde derin etkiler yarattığı bilinir. Bu etkiler vatan sınırlarını aşan mezhepsel, etnik, aşiretsel bağlarda da kendini yoğun olarak gösterir. Öyle ki, kendi coğrafyasını tanımayan, onun derinliklerini özümsememiş olanlar, hangi makama gelirse gelsinler, bir tarafları her zaman aşiret, mezhep yarda etnik etkiler altında ezilir kalır. Suriye Başbakanının ezildiği yer burasıdır. Oysa Hafız Esad ve Beşşar Esad gibi, hiçbir zaman ne aşiret ne mezhepsel bir kurgu üzerinde siyaset gütmeyen, vatan coğrafyası, ulus bağımsızlığı noktasında kararlı duruş sergileyen liderlerin varlığında, iç dünyaların karanlık labirentlerinde aşiret tutsaklığıyla yamak ve bunu ülkenin en kritik döneminde bir hançer gibi arkadan saplamak işte bu tarihsiz ve kimliksizlerin başarabildikleri tek şeydir.



Ancak bu büyük bir yanılgıdır. Böylesi sığ düşünce ve algılar hiçbir zaman tarihi derinlikleriyle kimliğini oluşturmuş vatan algısına karşı zafer kazanamaz. Bunun tarihsel imkanı bile yoktur. Bunların en büyük yanılgısı aşiretlerinin ya da mezheplerinin coğrafi yayılma alanlarını vatan sanmalarıdır. Bu tüm gerici güçlerin tüm ırkçıların tüm din istismarcılarının düştüğü handikaptır. Bu nedenle yürüttükleri kirli savaşları, kanlı kıyımları yeryüzünün tüm dindaşları ya da mezhep kardeşlerinin adına yürütüldüğü sanısındadırlar; onlar bu vehimlerden, bu kof algılardan güç alırlar. Vatan ihanetlerini de bu anlamda, bir ihanet değil de öze dönem olarak görürler. Oysa yaptıkları, vatan yerine dar kabuklara sığınma, vatan sorunlarıyla yüzleşme yerine alt benliklerin ucu açık ilişkileriyle korunma yollarını ararlar. Vatan bunlar için hiçbir anlam taşımaz. Suriye Başbakanının sergilediği duruş, bu tür örnekler için önemle dikkate alınması gerekmektedir. Bu sadece Suriye için değil, aynı zamanda tüm ülkeler için geçerli bir veridir.




Suriye Başbakanı, İgeydad aşiretine mensuptur. Bu aşiret, Irak, Suudi ve Suriye’de konumlanan büyük bir aşiret. Bu aşiret Irak işgali sırasında Amerika’ya karşı duruş alan önemli aşiretlerden biridir. Bu aşiretin anti-emperyalist direnmeci tutumu, Suriye yönetimi tarafından da desteklenmiştir. Aşiretin, büyük bir kısmı Irak’ta olmasına karşın siyasal olarak Suriye’de yer alan kesimi daha etkindir. Devlet işlerinde, Suriye’nin son yıllarında devletin en etkin yerlerinde bu aşiretin elamanları yer aldı. Bir eleştiri bir suçlama bir tepki olacaksa, devletin bizatihi kendisi de olan bu insanları içerir. Ama bunlar, işledikleri yanlışları devlet sırtına yıkarak, alt kimliklerini temiz tutuklarına inanırlar. Alan değiştirdiklerinde ise, temiz olacaklarını sanırlar. Oysa suçlamasını yaptıkları her şeyin bir numaralı aktörüdürler. Bir ülkede Başbakan olmak için yürünen devlet görevleri süreci bunu anlatmaya yeter.




Buna rağmen, binlerce yılın deneyimi içinden çıkıp gelmiş olan Suriye devleti, ne birkaç generalin kaçışı ya da şehit edilişiyle ne Başbakanın ya da bir iki diplomatın kaçışıyla kurulu dengeleri sarsılabilecek bir devlettir. Bu ülkenin siyasi iradesi, halkının siyasi iradesidir. Bunu başbakan temsil etmez. Suriye’de halkın siyasal iradesini temsil eden yönetici kadronun belirlenmesinde başbakanın bir rolü de yoktur. Sistem kendi önlemlerini kurumsal bir yapılanma içinde, anayasanın da verdiği yetkilerle siyasal iradesini belirleyen kurum, kuruluş ve yasalara sahiptir. Başbakan ülkenin hizmet veren tüm kurumlarının başında olsa da ana yönelimi belirleyen bir yerde değildir. Bu nedenle başbakan hangi pusulaları şaşırırsa şaşırsın, halkın siyasal iradesini temsil edebilecek konuma değildir.



Suriye dostları tedirgin olmasınlar. Olayların merkezinden sizlere yazdığım bu satırlarda temin ederim ki, Suriye kazanacaktır. Bir ülke başbakanının karşı saflara kayması acıdır ağır bir yaradır da. Bunu inkar etmek mümkün değil. Ama olayın özü budur. Alt kimliklerin mahkumları bu davranışlarıyla üst kimlikleri sarsamayacaktır. Bunu birlikte göreceğiz. Bu örnekler çoğalsa da, vatan ihanetleri böylesi sığ kimliklerin hançer darbelerine maruz kalsa da vatan kimliği, tarihin derinliklerinden çıkıp gelmiş gücüyle bunlara karşı başarı kazanacaktır. Suriye, karanlık akıllara, dar mezhepçi çıkarların bölgede emperyalizmin maşası olarak işlev görmesine asla teslim olmayacaktır.



Halkın ezici çoğunluğunun bağımsız siyasi iradesine güvenelim. Bu iradenin gücü herkesten daha güçlüdür. Suriye bu iradeyle ayaktadır ve bu iradeyle direnmektedir.





BAY PROVOKASYON…



Mihrac Ural – 10 Ağustos 2012 / Cuma. Lazkiye – Belluran



Bazen anlamakta güçlük çekersiniz türünden olaylar vardır. İşte öyle bir şeyden söz edeceğim. Birileri ne türden bir direnme, mücadele haberi görse derhal “aman etmeyin, yapmayan provokasyon olur” diye tutturur. Bunu da öyle ağdalı cümlelerle örter ki, sanırsınız tarihin en barışçıl döneminde yaşarken birileri bu dönemi provoke edecek, savaş çıkaracak sanırsınız. Yok öyle şey…



Savaş çoktan başlamış ama adam sağır, bomba sesini bile duymuyor. Dünya şer güçleri mali ve askeri tüm güçleriyle bir halkı yok etmek için tarihin en gelişmiş ferdi silahlarına ek, ağır silahları da ortaya koyarak komşumuza ölüm yağdırıyor. Bununla da yetinmiyor, ülkemizi savaşın açık tarafı yapmak için çırpınıp şehrimizi şer güçlerin askeri karargahı haline getirmiş. Barış kenti şehrimizi, dünyada metre kare başına azılı katil sayısının en yoğun olduğu şehir haline getirip, bu şehirde kanlı eylemleri başlatmak için Suriye olaylarının sonuçlanmasını bekliyor. Bütün bu gelişmeler bay provokasyonu ilgilendirmiyor. O varsa yoksa her mücadeleye, her direnme çabasına ve çağrısına provokasyon demeyi ibadet haline getirmiştir.



Bay provokasyon belli bir kişi değil, bu nedenle kimse belli bir isme takılmasın. O aramızda sıklıkla gördüğümüz, bildiğimiz, üç beş kitap bile okumamış haliyle yarım aydın sayılmayacak bir tiptir. Cahildir, ama ilgisiz okur tarafından bu özelliği fark edilmez. Ezberlediği bir iki kelimeyle, sizi vicdani bir sorumluluk altına alarak yaptığı demagojiyle susturmak ister; “yapmayın etmeyin, yaptığınız halkın katledilmesine yol açar, polisin saldırısını kışkırtır, kan akar” der ve vicdanınızı ezmeye çalışır. Oyalar, esir eder, susturur ve sonuçta direnme enerjinizi tüketerek sizi korumasız hale getirir. Gerisini ise düşmanınız yerine getirir… Bu gün de olan budur. MUKAVEME SURİYYİ haberleri sanal ortamda dolaştıkça bu tipleri bir kez daha aktifleşti. Böylesi yaklaşımlara karşı yazdığım bir yorumu sizlerle paylaşarak konuya açıklık getirmek istedim. Birlikte okuyalım..



Dönem çok dikkat ister. Bu doğrudur. Ama bu deve kuşu olmayı gerektirmez. Her şey açık ve net kim hangi haberi ve hangi oluşumu hangi kurgu ve yalanlarla nerelere oturtmak istediği de çok açık. Bunu Suriye olayları yeterince öğretmiş olmalı. Tarihin en kapsamlı yalan makineleri Suriye’yi yıkmak için çalıştırıldı. Bu gün aynı şey MUKAVEME SURİYYİ için yapılmak istenmesi bir tuzaktır ve buna düşmek için gönüllü olanların az olmadığını görmek acıdır.



MUKAVEME SURİYYİ haberi, Suriye’ye ait gerçek bir veridir.Sayfası da şudur https://www.facebook.com/syr.moqawama?ref=hl#!/syr.moqawama . Bu bir haber, herhangi bir haber gibi. Kimisi olumlu kimisi olumsuz karşılayacak. Bu platformun üyeleri de bu haberi farklılıklarıyla yorumlayacak. Ama haberi gerçekliğinden çıkarıp verilen emekleri provokasyon alarak görmek yada klavye başında bir çaba görmek aklın almayacağı bir haksızlık ve cinnettir. Ölümü göze alan, halkı için çırpınan ve halkın tarihinde bu ölçekte bir başka benzeri olmayan yapılanmanın yine halk tarafından kucaklanışını görmezden gelmek gerçek provokasyondur derim. Tarihler boyunca doğranan ve yeniden doğranmak için hazırlıkların yapıldığı bu halk ilk kez bu kapsamda ve meşru zeminde sivillerin oluşturduğu savunma gücü ve iradesini çok dikkatli yorumlamak gerek. İddialı olacak ama söyleyeyim, bu güç bu halkın savunmasında artan önemde rol oynayacak tek gücü olacaktır; devletin baş edemeyeceği süreçlerde sonuç alacak tek güç bu oluşumdur. Bu amaçla da kurulmuştur. Bu gerçekliği bulandırmak isteyenler, haber üzerinde yalan kurgular yapabilir ama bizler gerçeği açıklamakla yükümlüyüz.



Bu haber, ilgili olduğu halkın yeryüzünde ilk ve tek sivillerce oluşmuş silahlı savunma gücü olması çok çok önemlidir. Üstelik bu gücün içinde Hıristiyan, Sünni, Şii Ve Alevi tüm inançlar ve Kürt militanlarda aktif yer almaktadır. Bu nedenle, bazen hayretlere düşüyorum, böyle bir haberi görmezden gelmek mümkünü olur mu? Bu haberi provokasyon yapmak için Türkiye’de Hatay’da ve özel olarak Alevilere ait gibi göstermek isteyenlere bakıp, onlara da cevap vermeden yorum yapmak olacak şey mi? Böylesi yorumlar yapılan çarpıtma habere katkıdır. Bu nedenle MUKAVEME SURİYYİ haberini en iyi şekliyle halka aktarmak gerek; Suriye kaynaklı ve Suriye gerçekliğiyle ilgili bir haber olduğunu yansıtmak onu takip etmek gerek. Her gün, her saat, inanılmaz bir fedakarlıkla halkı için mücadele eden ve başarı üzerine başarı kazanan bu gücü tanıtmak bu coğrafyada tarihler boyu mazlum olan bir halkı savunmak kadar önemlidir.



Her şeye provokasyon diyip elimizi kolumuzu yeterince bağladık. “Artık çok geç” oldu diyorum. Bununla ilgili aynı başlıklı makale de yazdım ve gerçekleri anlattım. Biliyorum ki, hazırlıklı olan bu süreci belirleyecektir. Suriye vatan savunmasında mücadele eden güçleri halka daha iyi tanıtmanız dileğiyle…



Not: Dün gece (9-10 Ağustos 2012), Belluran beldesi kırsalında Beyt 3vvan köyünde pusuya düşürülerek, korkakça ve haince katledilen Albay Hatim Zureyk’in (Şabatli beldesinden) yola atılan cesedini MUKAVEME SURİYYİ güçleri ısrarlı ve kararlı bekleyişleriyle, ölümü göze alarak eli kanlı şebekelerle çatışıp almıştır. Yöre halkının bu çabaya biçtiği büyük değeri, MUKAVEME SURİYYİ güçlerini coşkun bir sevgiyle kucaklayarak gösterdi. Konuyla ilgili bilgiyi MUKAVEME SURİYYİ sayfasından izlemek mümkün.





İTİRAFÇI ENGİN ERKİNER VE MİT AJANI İBRAHİM YALÇIN HAKKINDA BİLGİ EDİNİN

SÖZÜN BİTTİĞİ YER...


Söylenti değil, siyasi hasım iddiası değil, üçüncü kişilerin doğrulamasını bekleyen söylem değil. Ölüler adına konuşmak da değil..

El yazılarıyla, imzalarıyla, yorumsuz resmi belge ve kanıtlarla gerçekler ortaya konuyor.


İşte belge ve kanıt, kendi el yazılarıyla, altında imzalarıyla söyledikleri. Altı üstü birer cümle...

Birinci cümle, Polis işbirlikçisi İtirafçı Engin Erkiner’e aittir;

Emniyet kuvvetlerine yardım maksadıyla yakalandığım günün akşamı ve onu takip eden günde aşağıda sıralayacağım evleri bulmaları bakımından polise yardım ettim (Engin Erkiner Polis İfadesi, s:16)


İkinci cümle; MİT ajanı İbrahim Yalçın’a aittir;

Bir hafta sonraya gün kestik. (28 Ağustos 1986) ben, o günü MİT’e bildirdim. Çok sevindiler, başarılar vs. diyerek 150 bin TL’da paralarını alarak vedalaştık… Örgüt bittiği zaman, benim işim de bitecek. Artık devlet arkamda olacak hiçbir sıkıntım olmayacak. " ( İbrahim Yalçın el yazısı İtirafnamesi s:9-10)

Bu satılmış kişi, muhabımız değildir. Cezasını beklesin. İbreti alem sonu için, zaman aramızda hakemdir.

Bu ikili, bugün ihbar, şaibe, kirlilik ve ahlaksız suçlamalarla devrimcilere hayasızca saldırıyorlar. İşleri bu, sermayeleri de. Özel Harp Dairesinin Kürt özgürlük hareketine ve liderine yönelik saldırılarının aynısını, aynı dille yöneltiyorlar. Bu kuklaları iyi tanıyın.

Belgeleri, kanıtları, el yazılı itirafnameleri, polis ifadelerini yorumsuzca alttaki linklerden takip edebilirsiniz.

http://tarihselhainler.blogspot.com/ ve http://acilciler-thkpc.blogspot.com/

21 Ocak 2010 Perşembe

ERDOĞAN-NASIR VE YENİ OSMANLICILIK

Mihrac Ural

21 Ocak 2010


Nasır özentileri için kıssadan hisse:

Başka ülke ve halklar adına kimse bir şey olmaya kalkışmasın. Her halk ve ülke kendi var oluş dinamikleri ve orijinaliteleriyle kendi gereklerine uygun liderler ve yöneticiler yaratır. Onlar yerine kendini koymak, bir tür dayatma değilse, kendini aldatmaktır. Dayatmalar, tarihini doldurmuş bir davranıştır, diğeri ise kişinin kimlik bunalımıdır, kimseyi ilgilendirmez.

Öncelikle bilinmeli ki.

Erdoğan döneminin Türkiye'ye bölgede kazandırdığı yer, Nasır'ın Arap Bismark'ı olması kadar hayali bir yerdir.

Danışmanların meddahlığıyla, kağıt üzerinde herkese her türden rol biçilebilir. Ancak bu gerçek olamaz. Bir çocuk gelir kral çıplaktır der...

Erdoğanın bölgede oynamakta olduğu rol, ülkemiz statülerinin, bölgede tarihi boyunca güttüğü siyasal duruşların nitelik değişiminin ürünü olmamıştır. Ülkemizde henüz böyle bir siyasal devrim vuku bulmadı.

Erdoğa'nın bölgeye girişinde, Arap üçlüsü (Mısır-Suudiarabistan-Suriye) arasındaki birlik ve dengenin bozulması rol oynadı. Erdoğan burada doğan boşluktan iyi yararlandı. Her şey Irak işgaliyle başladı. Her taraf gerçek siyasal duruşunu sergiledi. Birlikler, kombinazonlar çözüldü. Bölgede ABD'nın yüz yıllık eğemenlik çağının başladığını sananlar, Saddam sonrası kendilerine çeki düzen vermeye başladı. Büyük Ortadoğu Projesi (BOP), "Yaratıcı Anarşi"nin rahmeti altına girildi. "Tren kaçıyor, kurtuluş ABD'nin eteklerine yapışmaktaydı", bu yarış körüklendi. Oysa gerçekler çok farklıydı. 12 Temmuz 2006'da İsrail Lübnan'a savaş açınca, direnen halklar, siyasal yapılar, hatta insanlar için kıyamet saatinin geldiği ilan edildi. Esir Kampları oluşturuldu, ülkelerin Irak gibi nasıl bölüneceği, kimin ne türden bir hisse alacağı üzerinde pazarlıklar başladı.

Ancak öyle olmadı. İsrail tarihinde ilk kez durdurulmuş ve yenilmişti. "Yaratıcı Anarşi" adına katledilen Lübnan Başbakanı Refik El Hariri suikasti üzerine kurgulanan uluslararası senaryolar, adım adım, sahte şahitlerin foyası meydana çıktıkça, veriler ortaya serildikçe çözüldü; İsrail ve ABD bölgemizdeki tüm kirli işlerin arkasında duruduğu anlaşıldı.

BOP çökmüştü, ABD bölgede Irak işgali ve yüzbinlerce askerine rağmen direnemiyordu. Ancak teslimiyetçi çizgide olanlar tutumlarında direnmeyi onursal bir duruş olarak inatla sürdürmeyi seçti. Bunların başında da Mısır vardı.

Gerçeklere rağmen Mısır, büyük ülke onurunu küçük düşürmeme adına, ilkel ve bir o kadar kaba politikasında ısrar etti. İsrail'le ilişkilerini derinleştirdi, Gazze halkının aç bırakılmasına yol açan sınırları kapatma, yer altı tünellerini engeleme için çellik duvarlar inşaa etmeye yöneldi. Mısır, artık bölgede hiç bir rol oyanayamayacak kadar bölge halklarının tepkisini çekmişti. Bunu düzeltme amaresini bile göstermemekte ısrar ediyordu. Bölgede Araplar arasındaki tarihin en büyük kırılması böyle oluştu.

Bu kırılmadan doğan fay hattı Türkiye'nin bölgeye dönüşüne yol halirtası oldu. Erdoğan bu köprüden geçti; ne zekası, ne etkinlği ne de başka bir özelliğiyle. Bu koşullar kalıcı bir dostluk ilişkisi için uzun bir döneme ihtiyaç duyar. Dostlukta birikim gerektirir. Paylaşım ve tecrübe gerektirir. Bunun için bölgemizin ikinci bir Nasır'a değil, ülkesinde demokarsiyi ikame etmiş, komşularıyla eşit olmayı hedeflemiş, kendi kimliğiyle var olmayı başarmış liderlere ihtiyaç var.

Erdoğan'ı Arapların Nasır'ı olmaya özendirmek yerine, ülkemizin bölge halklarıyla süren yüz yılların kırgınlığını aşmak için özverili bir elçi olarak motive etmek daha gerçekçidir.

***

Yeni Osmanlıcılık bir yıl öncesine göre daha derinden ve güçlüce oturtulmaya çalışılmaktadır. Bunun bir ayağı Arapları kazanma gibi, hayalde bile gerçekleşmeyecek bir duadır. Yeni Nasırcılık, yeni Osmanlıcılığın bir manivelası olarak Erdoğan’a biçilmek istenen rolde kendini ifade etme çabasında. Danışmanların, şakşakçıların el birliğiyle oturtmaya çalıştığı bu yönelimler, gerçekte ülkemize hiç bir şey kazandırmayacak hayallerden ibarettir. Zaman, mekan, şahıs ve metodoloji karışıklıkları içinde Erdoğan'a Arapların Nasır’ı (Cemal Abdulnasır 1918–28 Eylül 1970) yakıştırması, ittihatçıların Pan-İslamizm sallamaları gibidir. Hayalde başlayıp hayalde biten bu söylemlerin, iddia sahiplerinin kaoslarını yansıtmaktan başka anlamı bulunmamaktadır. Bölgede devam etmesi gereken açılım, eşitler arası bir açılım olarak derinleşmelidir. Bölgemiz tarihinde örnek alınacak ve bölge halklarının çıkarını temsil edecek hiç bir tarihi şahsiyet bulunmamaktadır. En iyisi ırkçılığa varan bir milliyetçiliğin ötesine geçmemiştir. Ortaçağ barbarlarının, zorbalık sonucu oluşturduğu birleşmeleri ise anmamak daha yerinde olacaktır.

Erdoğan, özgün koşulların verileriyle Başbakandır. Ülkemiz kimlik bunalımından, gelecek istikrarsızlığına kadar bir dizi sorunla boğuşmaktadır. Ülkesinin ihtiyaç duyduğu demokratikleşmeyi başaramamış olanlara, bu konuda atılan adımları derinleştirme iradesi gösteremeyenlerin, ülkesinin mozaiğine ilişkin kapsayıcı anayasal, yasal ve kurumsal değişikliklere yönelemeyenlerin, tamamen farklı koşulların ürünü olan tarihi şahsiyetleri örnek almalarının hiç bir kıymeti yoktur. Bölgemiz ise çok daha karmaşık ve mozaiktir. Bölgemize göre çok daha küçük bir alan olan ülkemizde başarılamamış görevlerin, bölge ölçeğinde başarılabileceğini iddia etmek, denenmeyi gerektirmeyecek bir maceradır. Yakıtı özenti olan araba, duvara toslar.

Araplara özenti Osmanlı tarihinin her kesitinde vardı. Osmanlı algısında Araplar, "Necip millet"tir. Hz. Muhammed Arap, Kuran da Arapçadır. Ezan dahil, dinin ritüellerinde Arapça iç içedir. İslam fütuhatı kahramanlarının efsaneleri de bu özentiyi besleyen birer kaynaktır.

Cumhuriyet, bu algıların kırılmasıydı. Osmanlı'nın Batıya yönelen son dönemlerinin bir uzantısı olarak bölge gerçekliğiyle arasına fay hattı koymuştur. II. Dünya savaşı sonrası bölgeye dönüş arzularının ana perspektifi; NATO güdümlü bir emperyalist çıkar edatı olarak gündeme geldi. Bağdat Paktı, Cento, Irak devrimine müdahale girişmi, Lübnan iç savaşında kışkırtıcılık (1958), Arap-İsrail savaşlarının tümünde İsrail yanlısı tutum bunlar arasında yer alır. Atılan bu adımlar, ülkemizde Osmanlının 400 yıllık kanlı tarihinin, bir üst aşamada tekrarı gibiydi. Bölge halkları buna müsaade edemezdi. Nitekim Türkiye’nin bölgede esamisinin bile okunmaması da bundandı. Türkiye, ABD'nin dünya ölçeğinde emperyalist çıkarları için ürettiği "komünizmi kuşatma" teorilerine bir kurban, bir kukla olarak kendini teslim etmişti.

Bu dış siyasetin tek becerisi düşman üretmekti. Ülkemizi komşularıyla her an savaşa dönüşebilecek düşmanca ilişkilere sürmesi bu politikaların tek becerisiydi; bölgede bir yabancı gibi, kuşaklar boyu gergince yaşamak temel alınmıştı. 2000 yılına kadar bu politikalarla yüründü. Soğuk savaş izlerinin gerilerde kalmaya başladığı yeni dönemde, Türk dış politikasında bölge açısından bir revizyon eğilimi belirdi. Bu, 1950'lerden itibaren Türkiye'nin içinden çıkıp geldiği liberal politikaların daha rasyonel ele alınmasıyla da kesişmekteydi. Özal'ın güce, zora dayalı bölge açılım politikası da iflas edince (Irak sorununa askeri güçle müdahale etme hayalleri), bölgeyi nispeten daha iyi kavrayan, dini söylemleri ideolojik algılarında temel parametre olarak alan eğilimlere uygun bir fırsat oluştu.

Türkiye ekonomisinin yoğunlaşan pazar ihtiyaçları, Avrupa Birliğinin dayatmaları, bölgede oluşan güçler dengesinin yeniden düzenlenişi ve ortaya çıkan açıklar, bölgeye yeni bir yöntemle açılım sürecini hızlandırdı. Özellikle de, Mısır-Suudi Arabistan-Suriye üçlüsünün uzun zaman süren birliğinin dağılmış olması, bölgedeki güç etkinliklerinin yeniden şekillenmesini zorunlu kılıyordu.

Ülkemiz, bu konjonktürde aralanan kapıdan bölgede yer edinmeye yönelmiş ve bölgenin hassasiyetlerini değerlendirerek, önemli adımların atıldığı gözlenmiştir. Ne var ki, Türkiye'nin bölgeden yaklaşık yüz yıllık kopuşunun ardından bu dönüşü, bölgeli bir ülke olmaya yetmiyor. Yakın ve uzak tarih, bölge halklarının bilinçaltını değiştirmeye de yeterli değildir. Gündeme gelen görsel veriler (one minute esprisi) ise, tarihte hiç bir zaman yeni bir bilinçaltı oluşturacak etkiler üretemez. Buna rağmen Erdoğan, son dönemlerde yaptığı siyasi çıkışlarla; özellikle İsrail’e karşı Gazze savaşında takındığı tutum ve son diplomasi krizinde "İsrail artık kendine çeki düzen vermelidir" yönündeki açıklamaları bölgedeki karizmasını yoğun olarak güçlendirmiştir. Buna, ülkemizin bölge pazarına etkin girişi de eklenince, Erdoğan’a biçilmek istenen "Yeni-Nasır" rolünün dinamikleri anlaşılmış olur.

Yaratılmak istenen imaj, bir reenkarnasyon olayı gibidir. Ancak akıl ölçütlerine uymayan Erdoğan'ın Nasır özentisi ya da bunun için üretilen maskeler, gerçek yüzü gizleyemeyecek kadar şeffaftır. Son bir yıldır bu hikaye üzerine çalışıldığı bilinmektedir. Konudan konuya atlanarak kimlik oturtma çabası içinde olanlar, bölgede yer alış için farklı bir kimlik arayışının isabetsiz olduğunun farkında değiller. Zira bölgemizde geleceğe ilişkin olumlu ve herkesi birer eşit olarak ele alan, geçmişten bu güne taşınabilir bir ideol yoktur. Nasır ise, hiçte buna aday olabilecek bir şahsiyet değildir.

NASIR
ARAP BİRLİĞİ VE MÜDAHALELERDEN ÇIKAN SONUÇLAR


Bir yıl önce gündemde etkince yer alan "Yeni Osmanlıcılık" üzerine bir dizi makale yazdım. Bu makalelere ilişkin kimi yetersiz kişiler; gelişen olayın "Pan–İslamizm" olduğunu iddia ettiler. Ciddi bilgi yetmezliği içinde olanlara, bölgemizde tereciye tere satma anlamına gelecek Pan-İslamizmin, tarihin hiç bir döneminde hiç bir işlevi olmadığını belirtmekle kısaca cevap vermiştim. Gelişmekte olan sorun beyhude bir çaba olan Yeni–Osmanlıcılıktı. Yeni Osmanlıcılık; bölgeyi birbirine sosyal, kültürel ve özellikle ekonomik olarak bağlama çabalarının bir ürünü olarak ortaya çıkmaktadır. Bu çabaların tarihsel arka planı ve bu gün için kimlerin hangi amaçlarla bunu dile getirdikleri, bu yazımla birlikte, bir yıl önceki makalelerimde de uzunca izah edilmektedir. Bunlara eklenen yeni söylem, Erdoğan'ı Arapların Nasır'ı olarak lanse etme çabalarıdır. Bu konu da, Yeni-Osmanlıcılığın temel parametreleri üzerinde yükselerek, Erdoğan’ın bölgemizde yürütmekte olduğu açılım hamleleriyle de beslendi.

Kılıç hakkı ve Ortaçağ barbarlığının sürdürüldüğü 400 yıllık Osmanlı hükmü, on yıllar süren Cumhuriyet dönemi kesintisi ve yarım asırlık NATO kuklalığı olarak bölge halklarına karşı güdülen düşman politikaların ardından, sihirli bir değnekle değişeceği sanılan kanılara “Yeni-Nasır” anlayışını sunmak, hiçte trajediye benzemiyor. Bu, daha farklı bir şey olsa gerek. Erdoğan'ı Arapların öncüsü ve toparlayıcısı (Bismark) olarak yorumlanacak bir abartıyla Nasır'a benzetmeye kalkışmak, bir algı yanılgısıdır. Nasır’ı bilmemek, bölge ve tarihi hakkında, ciddi hatalar işlemek demektir.

Konuyla ilgili söylenmesi gereken bir kaç önemli nokta bulunmaktadır.

Öncelikle, Cemal Abdul Nasır, gerçek anlamıyla hiç bir zaman ne siyasal yönelim ne de ideolojik olarak Arapları bir bayrak altında toparlama diye bir perspektifin sahibi olmamıştır. O bir gerçek olan Arap ulusundan söz etmiş, ancak ilgili olduğu tek gerçek Mısır gerçeği olmuştur. Nasır, ne kapasite olarak ne de etkinlik olarak Mısır’ı aşabilecek, Arapları birleştirecek bir Bismark donanımında değildi.

NASIR
VE BİRLEŞİK ARAP CUMHURİYETİ


Birleşik Arap Cumhuriyeti önermesi hiç bir zaman Mısır ya da Nasır dan gelmiş bir öneri değildir. Bu önerme ve girişim dün olduğu gibi bu günde, ideolojik paradigmalarının arkasında durma çabası içinde olan, Suriye Sosyalist Arap Baas Partisi vatanseverlerinin bir önermesidir. Altın tabak içinde de Nasır'a sunulmuştur. Nasır bunu Arap Bismark'ı olarak değil, bir “Mısır Firavun'u” olarak hoyratça tüketmiştir.

Birleşik Arap Cumhuriyeti (BAC) deneyimi (1 Şubat 1958–28 Eylül 1961) zamansız olarak ortaya atılan bir idealdi. Bu adım, çağıyla uyumlu gibi görünse de (ulusal hareketler çağı); 400 yıllık Osmanlı ve ardından gelen emperyalist hakimiyetin şokunu üzerinden atamamış, uluslaşma süreçlerini evrimci dengeler içinde yükseltememiş Arap ulusu için oldukça erken bir adımdı. Bu nedenle gelişmiş ve açılım için atılım yapan Mısır’a göre Suriye, bir sömürge konumundaydı. Nitekim “Birleşik Arap Cumhuriyeti”nde ilişkiler hakim ve mahkum türünden bir boyutu aşamadı.

Devrik Suriye Cumhurbaşkanı Emin El Hafız, bu tarihi kesitle ilgili anılarını anlattığı röportajlarında çok anlamlı bir mizansen ortaya koymuş; "Genç ve hevesli subaylar olarak randevusuz Nasır'ın kapısına dayandık, gel Başkanımız ol, ülkelerimizi birleştirelim ve tüm Araplar için bir çekim merkezi olacak Birleşik Arap Cumhuriyetini kuralım dedik" diye ifade etmiştir. M. Hasaneyn Heykel'in belgesel nitelikli yazılarında, Nasır'a zorla dayatılan bu birlik için günlerce düşündüğünü yazar (Birlik önerisi için Mısır'a giden Suriye yüksek heyetini üç gün beklettikten sonra karşılayıp, "bu işi aceleye getiriyorsunuz" dediğini aktarır). Nasır, avucuna konan Suriye gibi zengin bir ülkeyi, uzun süreli elde tutma planı bile yapmadan, vur kaç ne kaparsan kap cinsinden bir ilişkiyle ele almış ve sonunda Suriye vatanseverlerinin tepkisiyle elinden kaybetmiştir.

Bu satırların yazarı, BAC hükümetinde Sağlık Bakanı olan hemşehrisi, Affanlı Dr. Wehib El Ğanim'le yaptığı uzun sohbetlerinden, bu konuya ilişkin okurun bilgisine şunları aktarabilir; “Biz Liva İskenderun’lu aydınlar ve Uruba hareketinin yöneticileri olarak, Baas Partisinin kurucularından Zeki El Arsuzi önderliğinde Birleşik Arap Cumhuriyeti için özveriyle çalıştık. Amacımız Arap ulusunun siyasal birliğini sağlamaktı. Nasır en karizmatik lider ve 1956'da Süveş kanalının kamulaştırılması eylemiyle, gözümüzde bu umutları gerçekleştirecek bir kahraman gibiydi. Yerel her fedakarlığa, genelin çıkarları için hazırdık. Nasır’cı olmuştuk bir çırpıda. İdeallerimiz için yürüyorduk. Birlik olunca her şeyin gelişerek, iyileşeceğine inanıyorduk. Kurulan hükümette Sağlık Bakanlığına getirildim. Bu, Liva İskenderun'un tarih içinde Arap ulusuna sunduğu siyasal öncülüğün de bir ödülü gibiydi. Ancak, beklentilerimizin yerinde olmadığını kısa sürede görmeye başladık. Önce, ülkemizin siyasal çoğunluğunun önemli varlığı olan siyasal parti ve kuruluşlar lağvedildi, ordunun en yüksek kademelerine Mısır’lı subaylar atandı, ülkemizin en hassas ekonomik kaynaklarına Mısır’lı idareciler getirildi. Adım adım yutuluyor gibiydik. Nasır, bu yükü taşımakta zorlanıyordu. Tüm Arapların lideri değil de, Mısır'ın Araplar için atadığı bir mültezim gibiydi. Nasır için Mısır her şeyden önceydi. Kırılma böyle başladı ve bir daha toparlanamadı"



NASIR
VE IRAK DEVRİMİ


Meksika devrimi liderlerinden Zapata için bir anekdot anlatılır. "Gazeteler her defasında yeni şehirleri fethettiğimiz haberlerini yazıyordu, bizde bu haberleri gerçeğe dönüştürmek üzere gidip istila ediyorduk". Bu anekdot Nasır'ın 20. yy. Arap ülkelerindeki sosyal uyanışla ilgili durumunu nispeten açıklar niteliktedir. Hür Subaylar Hareketi, 23 Temmuz 1952'de Mısır'da iktidarı ele geçiren askeri bir darbeydi. 1954, Nasır'ın öne çıkması ve tüm iktidarı ele almasıyla belirginleşen gelişmeler, 1956'da Suveyş kanalının kamulaştırılmasıyla doruğuna ulaşır. Mısır, bu aşamadan sonra, Araplarla ilgili her konuda gerçek-hayal bir biçimde ilgili görülmüş ve kılınmıştır. Bu satırların yazarı araştırmalarında, Mısır'ın ya da Nasır'ın müdahale için özellikle istekli bir duruşuna rastlamamıştır. Nasır’ın böylesi bir perspektifi yoktu. Bunun arkasından koştuğu gibi bir iddia da temelsizdi.
Mısır devriminin önderleri olan Hür Subayların 6 maddelik programlarına baktığımızda da bu gerçeği görürüz (sonraları; sosyalizmden, tüm Arapların birleşmesi için yapılan yazım ve propagandaya rağmen, Hür Subaylar Hareketi ve başlarında Nasır olduğu halde, iktidara gelişiyle ilan ettiği 6 maddenin dışına çıkılmamıştır);
"-Süveyş kanalı etrafında üslenmiş bulunan İngiliz işgal ordularının ve onunla işbirliği yapan Mısır’lı hainlerin tasfiyesi,
-Feodalitenin ortadan kaldırılması,
-Ülke ekonomisine hakim olan tekelciliğin ve kapitalizmin tasfiyesi,
-Sosyal adaletin gerçekleşmesi,
-Ulusal ordunun kurulması,
-Ülkede sağlam bir demokrasinin oluşturulmasıydı."

( Bkz. http://www.ileri2000.org/24/arslan24.htm)

14 Temmuz 1958 Irak devrimindeki rolü; Irak’ın iç işlerine karışmaktan çok, Baasçılarla komünistler arasında kısa sürelerde el değiştiren iktidar kavgasına bir yön verme çabasından ibarettir. 14 Temmuz devriminin arkasındaki siyasal güç komünistlerdi. Ulusalcılar, birlikçiler (Arap Birliğini savunan milliyetçiler) Nasır'dan bin bir kanalla yardım istiyorlardı. Nasır'ın bu olaylara karşı ilgisi, olaylar hakkında yakın ilgisi olduğu üzerine çıkan haberlerin ardından geliyordu. Zapata misali gelişen bu durum, doğal olarak Mısır nüfus alanları etkinliği içinde kullanılıyordu. Ama Nasır bu gelişmelerin hiçbir yerinde, etken bir unsur olarak beliremedi. Belirdiği yerde de başarısız kaldı, yenildi. O komünistlere karşı, ulusalcıların yanında yer alırken de, krallığın tasfiyesinden yana açık bir tutum sergilemekten uzaktı. Irak askeri komutanı Nuri Said Paşa iktidardan düşürülüşünün ertesi günü (15 Temmuz 1958), kadın kılığında kaçarken yakalanıp öldürülmüş, serçe parmağı kesilerek Nasır'a gönderilmişti. Çok iyi Türkçe bilen, aynı zamanda bir Osmanlı subayı olan Nuri Said Paşa’nın cesedi, halk tarafından mezarından kaldırılarak, parçalanıp, asılarak yakılmıştır. Uzun yıllar süren İngiliz uşaklığının temsilcisi olarak görülen Nuri Said Paşa’nın bu hazin sonu, Nasır üzerinde de önemli etkiler yaratmıştır. Nuri Said Paşa’ya ait "kesik serçe parmağı hediyesi" karşısında içi burkulan Nasır, kendini "ilgisiz olduğu bir yıkımın suç ortağı" olarak algılar. Rahatsızlığını da, kesik parmağı Kahire'nin en büyük camilerinden birinde törenle gömülmesini emrederek gösterir. Ardından Irak’lı komünistlerin güçlenmesine duyulan tedirginlikle, Irak’ın içişlerine müdahalelerde bulunsa da, hiç bir zaman bunu bir Arap Bismark’ı olarak yapmamıştır.

Irak hiç bir zaman etkin bir Nasır taraftarlığı bile göstermemiş, Baasçıların son düelloyu kazandığı, Abdulselam Arif önderliğindeki 8 Şubat 1963 darbesi (Abdulkerim Kasım'a karşı), Arap Birliğini savunan ideolojik yönelimlerine karşın Irak'ı aşmamıştır. Suriye'de de 8 Mart 1963 darbesiyle Baasçıların iktidar olması bile, Nasır için bir toparlayıcı fiili liderlik için yeterli olmamıştı.


NASIR VE YEMEN

Yemen, coğrafi açıdan Mısır'la bir arada düşünülecek en son Arap ülkesidir. Mısır'ın Yemen iç savaşına müdahalesi ise, Nasır’ın ne karizmasıyla ne de Arap Birliği gibi olmayan bir düşüncesinin itimiyle gündeme gelmiştir. Ancak bu müdahale sürekli olarak bu yönüyle ele alınmış, Arap Birlikçisi ulusalcılar için önemli bir malzeme olarak ele alınmıştır.

Yemen lideri İmam Ahmed'in ölümüyle (19 Eylül 1962) yerine, oğlu Muhammed El Bedr atanır (20 Eylül 1962). El Bedr'in Genelkurmay Başkanlığına atadığı Albay Abdullah Şellal ise bir hafta sonra askeri darbeyle yeni İmamı iktidardan düşürür (27 Eylül 1962). Ertesi gün de Yemen'de cumhuriyet ilan edilir (28 Eylül 1962). Cumhuriyeti ilk tanıyan ve destekleyenler arasında Mısır, Suriye, Cezayir, Tunus gibi Arap ülkeleri yer alır. Karşı çıkanlar ise Arap monarşileri olur. Aradan iki hafta geçmeden devrik İmam El Bedr, Yemen'in kuzeyinden topladığı kuvvetlerle savaşa yönelir. Böylece başlayan Yemen iç savaşı; Mısır'dan binlerce km. uzaklıktaki bu coğrafyada, nüfus alanlarından çok (ki, bunun için güçlü bir ekonomi ve pazar arayışının olması gerek), farklı bir sürükleniş içinde, siyasal prestij peşinde koşmak gibi bir duruşla şekillenmiş ve bu sürükleniş, Nasır’ı yaşamı boyunca takip etmiştir. Altından kalkamayacağı girişimlere, kendi program ve yönelimlerinin dışındaki ısrarlar arkasından sürüklenişle biten bir siyasal süreç.

Yemen iç savaşında 80.000 Mısır askeri yer almıştır ve sonuç, iki güç arasında iniş çıkışlarla devam eden kocaman bir kaos olmuştur. Arap halkı, iç savaşlarla birbirini kırarken, emperyalist çıkarlar, kim kazanırsa kazansın, savaş yorgunu muzaffer olanlardan elde edilecekti. Mısır bu süreçten hiç bir şey kazanmamış, tersine çok şey kaybetmiştir. Nasır, Yemen müdahalesinden büyük bir kayıpla çıkmak zorunda kalmıştır.

Mısır, Yemen bataklığından ancak, İsrail’in erken vuruş olarak başlattığı 4 Haziran 1967 savaşının (6 gün savaşı ) baskısı altında çekilir. (9 Aralık 1967’de, daha önce İsrail savaşı ve sonuçlarını görüşmek üzere; Sudan'ın başkenti Hartum'da yapılan Ağustos 1967 Arap zirvesi'nin uzantısı olarak, 31 Ağustos 1967'da Nasır ile Suudi kralı Faysal arasında yapılan Hartum anlaşmasıyla karara bağlanmıştır)

Yemen, Arapların dilinde bir Anadolu mezarlığıdır. Kimsenin hüküm süremediği bu ülkede Osmanlı bile acze düşmüş, evlatlarına mezar olmuştur. Yemen Nasır için de mezar oldu.


NASIR VE LİBYA DEVRİMİ, KARA EYLÜL OLAYLARI


1 Eylül 1969, Albay Kaddafi önderliğinde Libya devrimi gerçekleşir. Kral I. İdris El Sinusi İstanbul’dadır. Genç subayların darbesi; Libya’yı Mısır’la birleştirme gibi bir hedef taşıdığı ve bu amaçla Arap Birliğinin gerçekleşmesine katkı sağlayacakları yönündeydi. M. Haseneyn Heykel, Kahire Dosyası adlı eserinde; darbeci genç subayların iktidarı Nasır'a sunmak için bağlantı kurduklarını, Nasır'ın, genç subaylara sakin olmaları, devlet iktidarlarının bu yolla alınıp verilemeyeceğini, traji-komik bir tarzda aktarır. Nasır, "Libya Devrimi"nin sunduğu birleşme önerisine bile sıcak bakmamıştır.

Libya ile Nasır ilişkisi, siyasal tarihte kara mizaha konu olabilecek enstantanelerle yürümüştür. Kaddafi'nin, Nasır aracılığıyla Çin'den atom bombası satın alma talebine gelen ret cevabına karşı; "Büyük bir bomba vermezlerse, şöyle küçük bir atom bombası satsınlar" demesi gibi.

Nasır, bu birlik girişimlerinden dili yanmış biri olarak, öteleyici oyalama siyasetinden başka bir heves göstermemiştir.

Nasır’ın son günlerinde ortaya çıkan ve tarihe “Kara Eylül” diye geçen Ürdün-Filistin savaşındaki rolü; sözü zar zor dinlenen bir aracı olmanın ötesine geçememiş, Arap zirvesi Mısır’ın güdümünde şekillenmesine rağmen, Nasır’ın, ulusal siyasal birlik için yapabileceği bir şey olamamıştır.

Nasır özentileri için kıssadan hisse, başka ülkelerin ve halkların adına kimse bir şey olmaya kalkışmasın. Her halk ve ülke, var oluş dinamikleri ve orijinaliteleriyle kendi gereklerine uygun liderler ve yöneticiler yaratır. Onlar yerine kendini koymak; bir tür dayatma değilse, kendini aldatmaktır. Birincisi, tarihi miadını doldurmuş bir davranış olup, diğeri ise, kişinin kimlik bunalımıdır, kimseyi ilgilendirmez.


NASIR
MISIR TARİHİNİN ÖZGÜN BİR SONUCUDUR


Nasır, hiç bir arap ülkesinde ne siyasi yollarla ne de silahla sonuç alamamış bir liderdir. Nasır, Arap ulusu coğrafyasında inanılmaz boyutta bir halk desteği kazanmış olup, Arap halkının gönlünde Nasır'dan daha ileri yer edinebilen bir lider yoktur. Bunun onlarca nedeni var ve bunların arasında, 400 yıllık Osmanlının baskısını saymak hiçte yanlış değlidir.

Araplar, ilk kez 20. yy. ortalarında, dünyanın her alanında gelişen ulusal kurtuluş hareketlerinin etkisi ve kendi dinamiklerinin de itimiyle, birleşme umudunu edindiler. Bu umut meşru bir umut olarak, dün de bu gün de devam etmektedir. Ancak o gün açısından gerçekleşmesi mümkün olmayan bu umut, uluslaşma sürecinde tarihi olarak kaçırılmış önemli fırsatların, bu günün küreselleşme çağıyla, farklı bir yönelimde kendini ifade edeceği yeni kuşakları bekler durumdadır.

Avrupa topluluğu, tüm farkllılıklarına ve geçmişlerinde yer alan kanlı savaşlara karşın, ortak uygarlığın kurucuları olarak birleşme yönünde yol aldılar. Ortak kurum ve yasalar oluşturdular, ekonomilerini birleştirdiler. Araplar için bu türden gelişmelerin, zamanın evrim dengeleriyle oluşması ağırlıklı ihtimaldir. Bunun için gelecek kuşakların çabası büyük bir önem arz eder. Birlik düşüncesi Nasır için hiç bir zaman, gerçekleşebilir bir anlam taşımamış ve sonuçlarından yararlanma dışında da ele alınmamıştır. Nasır açısından, her şey Mısır içindir. Arap alemi ise, Okyanustan Halice kadar uzanan, 350 milyonluk dev bir dünyaydı.

Nasır, Arap ulusu ya da Arap coğrafyası değildir; Mısır'dır, Nil'dir. Nasır, Mısır tarihinin bir sentezidir. Siyasal literatürde "Mısır milliyetçiliği" diye bir terim yoktur. Ancak Nasır'ı tanımlamak için böylesi bir kavrama ihtiyaç duyuyorum. Nasır, Mısır Firavun uygarlığından, Kavalalı'lar dönemine kadar süren Mısır tarihinin, 20. yy. ortalarında özgün uyanışının bir sonucudur. Bu uyanış ulusal bir öz taşısa da, Mısır'a aittir. Mısır uyanışı, Arap ulusu adına siyasal bir birlik değil, ekonomik yayılma da değil (buna zaten gücü yoktur), bir uygarlık, bir var oluşun, kendi dinamikleriyle, kendi zenginlikleriyle bölgede rol oynama olayıdır. Mısır bunu özellikle Kavalalı M. Ali Paşa ve ardıllarınca başarmış bir ülkedir (Napolyon'un Mısır'ı fethine karşı,Mısır'a gönderilen ve 1805'te Mısır valiliğine atanan Kavalalı Mehmet Ali Paşa) .

Mısır'ı çağdaş dünyanın bir parçası yapan; reformlarıyla ve bunun sonucu ortaya çıkan insan potansiyelleri, kültür, sanat, müzik, edebiyat, iç denizleri okyanuslara bağlayan konumu ve Nil gibi uygarlıklar yaratan nehriyle bir öncü ülke oluşudur. Bu özelliğiyle bu gün de etkinlik gösterme mücadelesi içindedir. Siyasal yönetimlerinin Mısır'a açtığı derin onursal yaralar ve gerilemelere rağmen Mısır; hala bölgenin öncüsü, abisi olan bir ülkedir.

Mısır Osmanlıya diz çökertebilecek bir gelişme içinde, bölgenin de hakimiydi. M. Ali Paşanın oğlu İbrahim paşa önderliğindeki Mısır ordusunun Konya'da, 1833 yılında Sadrazam Reşid Mehmed Paşa'yı da esir alarak (14 Mayıs 1833), büyük devletlerin çıkar müdahaleleri sonucu yapılan Kütahya Anlaşmasıyla dizginlenmiş bir ülkeydi. Buna 24 Haziran 1839 Nizip savaşı yenilgisini de eklediğimizde, Mısır'ın bölgede Osmanlıyı dahi ötekileştirebilen bir güce sahip olduğunu görmekteyiz. Türkiye-Mısır ilişkilerinde bu tarihi gerginliklerin açtığı soğukluk, bu güne kadar devam etmiştir. Buna; 4 Ocak 1954'te Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hulusi Fuat Tugay'ın, diplomasi tarihinde ender rastlanan kovuluşu (İngilizler hesabına çalışan karşı devrimci faaliyetleri ve karısının Mısır eski hakimlerine mensup bir aileden olmasının yarattığı sorunlar), Nasır'ın, Başbakan A. Menderes'in görüşme talebini reddetmesi ve Bağdat Paktıyla ilgili gelişmeler de eklenebilir.

Mısır güçlü bir devletti ve başında Arap tarihinin en güçlü kişisi bulunuyordu. Ama bu etkinliği hiç bir zaman Araplar üzerinde bir egemenlik anlamına gelmiyordu. O günün koşulları içinde Kavalalı'ların ne bir ulusal bilinç ne de Araplar üzerinde bir iktidar, bir egemenlik ve bunun ürünü olacak sonuçlarla ilgileri vardı. Arnavut olmaları bile, onları daha çok Mısır'lı olma algısı içinde tutunmalarına yol açıyordu. Bulundukları topraklarda da tüm güçlerine rağmen, orijinal değillerdi. Bu nedenle İslamı bile bir araç olmaktan başka anlama sahip değildi. Mısır Arap ulusalcılığı konusunda, o günden bu güne kadar, silik bir yer alışın ötesine geçmemiştir.

Nasır, bu tarih bilinçaltının sonuçlarıyla olgunlaşan Mısırlılıkla, emperyalistlere karşı bir duruş içinde olmuştur. ABD daha çok verici bir sunum yapabilseydi, Mısır'ın, Sovyetlerle ilişkilerinin yolunu bile kesebileceği söylenebilir. Asuvan barajı kredileriyle ilgili ABD'nin tutumu, bıçak sırtında denge arayan bu ülkelerde hızlı bir kırılmayla sonuçlandı; bu gelişme, Nasır'ı bölgede süren iki blok rekabetinin bir tarafına itmişti. Nasır'ın ilericiliği de burada başlar, burada da biter.

Nasır'ın ilericiliği, Mısır'ın çıkarlarıyla kesiştiği yerdeydi. Bu ideolojik bir persfektif ya da tarih karşısında bir duruş değildi. Tito, Nehru, Nasır önderliğinde kurulan, Bağlantısızlar Hareketi de bu mantıkla kesişmekteydi. Bu güne kadar Arap milliyetçiliğinin ilham kaynaklarından biri olmasına karşın; hiç bir Arap ülkesinde ciddi siyasal bir etki yaratamamış Nasırcı Hareketlerin perişan halleriyle, Arap halkı tarafından da rağbet edilmeyen siyasal önermeleri bu gerçeğe işaret eder.

Bu noktadan bakınca, ne Nasır'ı var eden tarihi arka plan ne de ülkesinin konumlanışı ve siyasal yönelimleriyle Erdoğan'ın işine yarayacak, bölgemizde Türkiye'nin rolüne katkı sunacak bir veri bulunmamaktadır. Bu özentinin diğer boyutunda, çok daha acı bir gerçek bulunmaktadır. Kendini dev aynasında görme gibi komik hallerle anlatılabilecek bu acı durum Yeni Osmanlıcılıkla kesişmektedir. "Osmanlı aklı" diye tarihe mal olmuş olayların kaba algısıyla, bölgede adil ve eşit ilişki yerine, "baş olma, başbuğ olma" hayalleriyle yatırım yapma maceralarına soyunmak, iflas olduğu kadar kimlik bunalımıdır da.

Öncelikle bilinmeli ki;

Erdoğan döneminin Türkiye'ye bölgede kazandırdığı yer, Nasır'ın Arap Bismark'ı olması kadar hayali bir yerdir.

Danışmanların meddahlığıyla, kağıt üzerinde herkese her türden rol biçilebilir. Ancak bu gerçek olamaz. Bir çocuk gelir, kral çıplaktır der...

Erdoğan'ın bölgede oynamakta olduğu rol, ülkemiz statülerinin, bölgede tarihi boyunca güttüğü siyasal duruşların nitelik değişiminin ürünü olmamıştır. Ülkemizde henüz böyle bir siyasal devrim vuku bulmadı.

Erdoğan'ın bölgeye girişinde, Arap üçlüsü (Mısır-Suudi Arabistan-Suriye) arasındaki birlik ve dengenin bozulmasıyla oluşan boşluk önemli bir rol oynadı. Her şey Irak'ın işgaliyle başladı. Taraflar gerçek siyasal duruşlarını sergiledi. Birlikler, yeni kombinazonlara yönelen çözülmelere uğradı. Bölgede ABD'nin yüz yıllık egemenlik çağının başladığını sananlar, Saddam sonrası kendilerine çeki düzen vermeye başladılar. Büyük Ortadoğu Projesi (BOP), "Yaratıcı Anarşi" uygun bir bataklık buldu sanısı yaygınlaştı. Tren kaçtı kaçıyordu, kurtuluş, ABD'nin eteklerine yapışma yarışını körükledi. Oysa gerçekler çok farklıydı. 12 Temmuz 2006'da İsrail Lübnan'a savaş açınca; direnen halklar, siyasal yapılar, hatta insanlar için kıyamet saatinin geldiği ilan edildi. Esir Kampları oluşturuldu, ülkelerin Irak gibi nasıl bölüneceği, kimin ne türden bir hisse alacağı üzerinde pazarlıklar başladı.

Ancak öyle olmadı. İsrail, tarihinde ilk kez durdurulmuş ve yenilmişti. "Yaratıcı anarşi" adına katledilen Lübnan Başbakanı Refik El Hariri adı etrafında kurgulanan uluslararası senaryolar, adım adım sahte şahitlerin foyası meydana çıktıkça, veriler ortaya serildikçe çözülmüştü. İsrail ve ABD'nin bölgemizdeki tüm kirli işlerin arkasında durduğu anlaşılıyordu.

Bu gerçeklere rağmen Mısır, büyük ülke onurunu küçük düşürmeme adına, ilkel ve bir o kadar kaba politikasında ısrar ediyordu. İsrail'le ilişkilerini derinleştiriyor, bu tutumunu Gazze halkının aç bırakılmasına yol açan sınırları kapatma, yer altı tünellerini engeleme için çelik duvarlar inşaa etmeye kadar götürüyordu. Mısır, artık bölgede hiç bir rol oynayamayacak kadar bölge halklarının tepkisini çekmişti. Bunu düzeltme emaresini bile göstermemekte ısrar ediyordu. Bölgede Araplar arasındaki tarihin en büyük kırılması böyle oluştu.

Bu kırılmayla oluşan fay hattı, Türkiye'nin bölgeye yeniden dönmesinin yol haritası oldu ve Erdoğan bu köprüden geçti. Ne zekası, ne etkinliği, ne de başka bir özelliğiyle değil.

Suriye, Türkiye'nin bölgeye girişinde temel bir rol oynadı. Suriye'nin araladığı oranda Türkiye'nin bölgedeki varlığından söz edilebilir. Bunu daha iyi anlamak için, 20 Ocak 2010 tarihinde, ABD'nin Lübnan eski Büyükelçisi Fieldman'ın, "ABD'nin, Suriye'yle ilişkilerini düzeltmekten başka şansı kalmamıştı, bölge ve dünyanın tüm ülkelerinin Suriye'ye koştuğu bir kesitte, ABD tecrit olmuş haliyle bölgede bir rol oynayamazdı" sözlerinde anlam bulan yaklaşımını bilince iyice çıkarmak gerek. Suriye bölgenin anahtarıdır. Yönetimini beğensek de beğenmesek de Suriye'siz, bu bölgede ne barış ne de savaş olur. Suriye bu rolünü her zaman bölge halklarının çıkarları yönünde değerlendirmek için çalıştı. Hiç bir devlet ne kadar büyük olursa olsun, Suriye'yi atlayarak bu bölgede çıkarlarını koruyamaz. Türkiye açısından durum çok daha önemle öyledir.

Türkiye-Suriye ilişkilerinin böylesine hızlı bir şekilde, derinleşip genişlemesinin altında yatan gerçek; Türkiye'nin bölge politikalarında on yıllardır sürdürdüğü yanlışlarını ciddi anlamda görmesiyle yakından ilgilidir. Türkiye'nin, Suriye-İsrail barış görüşmelerinde üslenmekte olduğu rolde, İsrail'le ilişkilerini riske sokma pahasına, ısrarlı olmasının altında da bu vardır; Arap alemine yönelik çıkarların yolu Suriye'den geçer, inancını bilince çıkarmasıdır. Bir ülkenin yüksek çıkar stratejileri de bunu gerektiriyor.

Bu verilerin ışığı altında, Erdoğan'ı Arapların Nasır'ı olmaya özendirmek yerine, ülkemizin bölge halklarıyla süren yüz yılların kırgınlığını aşmak için, özverili bir elçi olarak motive etmek daha gerçekçidir.

Dolayısıyla Erdoğan, ne Türkiye'nin hedefleri açısından ne de Arapların beklentileri açısından Nasır değildir, olamaz da. Erdoğan, on yıllardır yanlışlıklar ve düşmanlıklar içinde geliştirilen Türkiye'nin bölge politikasında; Avrupa'nın dıştalayıcı, kapıda bekletici duruş sergilemesiyle tetiklenen bir Ortadoğululaşma çabası içindedir.

Bu çabanın mimarları Türkiye'li değil, İsrail'lidir; Şimon Perez ve İsrail İşçi Partisi çevresidir. İsrail'in bölgedeki ürkütücü tecritini kırmak adına planlanmış bir politikadır. Bölgeyi İsrail'le uyumlaştırma çabasıdır. Türkiye, İsrail karşısında kararlı tutumunu derinleştirebildiği ölçüde bu stratejiyi kendi ülkesi ve halkına olduğu kadar, bölge halklarının birlik ve eşitliği için yararlı hale getirebilir. Türkiye kararlı davranmaz ve bir biçimde İsrail'i bu sürece sokuşturma gibi "barışçıl girişimler" adı altında bir yönelime girerse, bölgede bir daha geri dönüşü zor bir yara alır. Bölge halkları bunu, Türkiye'nin geleneksel NATO yanlısı politikaların bir devamı olarak görür.

Bilinmesi gereken önemli noktalardan biri de, Türkiye, Mısır değildir; Mısır onlarca kez kırılsa da döner Araplara büyüklük rölünü oynar, Araplar da bundan memnunluk duyar. Enver Sedat 17 Eylül 1977'de İsrail'le Camp David Barış anlaşmasını imzaladığında, Mısır'ın Arap aleminden tecrit olmasına yol açmasına rağmen, geri dönüşü, konumuz için önemli bir hatırlatmadır. Ancak Türkiye bir kez kırılırsa, bir daha zor döner.

Buna rağmen Erdoğan'ın bölgede kazandığı karizma, inkar edilemeyecek bir düzeydedir. Gazze savaşındaki tutumu, Davos'taki "one minute" olayı ve son olarak İsrail'in diplomatik kabalığına karşı gösterdiği davranışların önemli etkileri oldu. Arapların kendi liderlerinden özlemle bekledikleri bu tutumlar, Erdoğan'ı Nasır yapmaz. Ancak ülkesinin iç sorunlarında demokrasiyi derinliğine ve genişliğine gerçekleştirmek kaydıyla, kendi farklılıklarını bir eşit olarak güvenceye kavuşturan bir ülke, bölgenin farklılıklarında bir eşit olarak, ortak çıkarlar için çok şey yapabilir.

Bölge barışına, bölge halklarının ortak kazanımına gerçekçi bir katkı, birilerine özenmekle değil, kendine özgün olmakla sağlanabilir.

Hiç yorum yok: